ЛАРГО - Проект „Имам една мечта“

Сборник „Шарена меланхолия“ - ЛЕТЕН ЛАГЕР

header largo dream

13 декември 2022 година

 

maria krivonozova     Казвам се Ани и се занимавам изключително активно с извънкласни дейности. Доброволец съм към сдружение ЛАРГО, гр. Кюстендил и заедно с другите доброволци на организацията подпомагаме различни каузи, които са полезни за нашата общност и за младежите в нея. Освен това от няколко години активно се занимавам с публично говорене. Член съм на Националния отбор по дебати на България и това лято ми предстои участие на Световното първенство. Често вземам участие в различни събития, лагери, семинари, инициативи, които ми дават една много по-различна перспектива за света от това, на което ни учат в училище. Вярвам, че това много ми помага и много ме развива като личност.
     Не винаги обаче съм била такава. Когато за първи път се записах на младежки летен лагер, бях в осми клас. Всичко беше прекрасно – програмата, условията, обстановката, обучителите, останалите участници и въпреки това аз не си прекарах добре. Тогава бях много притеснителна и срамежлива, не умеех да общувам добре с другите. Никога не отивах първа да заговоря някого, а винаги очаквах някой друг да дойде при мен. Този лагер дълбоко ме накара да изляза от зоната си на комфорт. Замислих се и реших, че няма да оставя срамежливостта да ми попречи да се развивам като личност. Затова започнах да се възползвам от всеки случай, който ми позволява да предизвикам себе си и да се развивам – записвах се на събития, на лагери, на мероприятия, за които не се чувствах подготвена и се притеснявах. С времето усетих как започвам да се променям, как ми става все по-лесно и по-лесно да правя неща, за които преди това не смеех и да си помисля. Но и освен това много от тези преживявания допринесоха значително за моето развитие и ме направиха човекът, който съм днес. Човек трябва просто да реши и да го направи, а не да си търси оправдания.
     Много е трудно, когато всички ти казват, че не можеш и че трябва да се откажеш. В ромските общности момичетата не вярват в себе си и средата около тях непрекъснато им натяква, че не могат да постигнат нищо голямо. Трябва да превърнем тази негативна енергия от средата в мотивация да се борим, да доказваме, че можем! Когато ми казват, че не мога да постигна нещо, аз още по-силно се мотивирам да докажа, че мога.
     Имала съм и негативен опит. Кандидатствах за един колеж в Англия, приеха ме, но не получих пълна стипендия, сумата беше много висока за родителите ми и не заминах. Бях много разочарована, но през следващата година ми се случиха невероятни неща – запознах се със страхотни хора, участвах в чудесни събития, имах незабравими преживявания. Ако бях заминала за Англия, нищо от това нямаше да ми се случи. Някои неща се случват с причина, а други неща не се случват с причина. Това е една успокояваща мисъл, дори и да не е напълно вярна.

 

ААни Ковачева е родена на 21 септември 2003 г. в Кюстендил.

Тя е активист и доброволец към сдружение ЛАРГО.

.

 

Вижте видеото "Шарена меланхолия" - ЛЕТЕН ЛАГЕР...


 

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение – ЛАРГО в партньорство с KUN Centre for Equality and Diversity – Норвегия и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg .

Image
Този подсайт е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на подсайта се носи от Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение – ЛАРГО в партньорство с KUN Centre for Equality and Diversity – Норвегия, и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този подсайт отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg.

* посещения днес - 53 за месеца - 431 общо - 28673

Currently are 4 guests and no members online