ЛАРГО - Проект „Имам една мечта“

Ромската кухня и храненето при ромите в Норвегия

header largo dream

21 март 2024 година

 

Храната е важна част от ромските традиции. За гордостта на семейството е важно да може да предложи на гостите си добре приготвена и богата храна. По традиция готвенето е задача на жените. Момичетата се учат от ранна възраст да приготвят както традиционни ромски ястия, така и други храни. Когато една млада двойка се омъжи, обикновено живее при родителите на мъжа през първата година след сватбата. През този период свекървата учи снаха си на това, което знае за готвенето. Днес има и немалко мъже, които се изявяват като добри готвачи.

Ромските ястия се различават значително между отделните подгрупи при ромския етнос. Въпреки, че ранните корени на ромите са в Индия, в норвежката ромска кухня няма доказателства за това, тъй като те живеят в Европа от стотици години. Норвежкото национално ромско малцинство е включило в своите ястия много елементи от Балканите и Централна Европа. Например има много ястия с кисело зеле, варено главесто зеле, картофи, чушки, пилешко месо, кнедли и супи. Норвежките роми приготвят и разновидност на унгарското ястие гулаш. Ястията също често са адаптирани към простия, скитнически начин на живот, който ромите са водили в миналото. Много от ястията могат да се приготвят в един съд на открит огън, като се използват съставки, които преди това са били евтини и лесни за транспортиране. Когато ромите са на път в наши дни, храната е важна част от традицията. Тя е начин да се съберат заедно. Семействата се редуват да домакинстват в къмпинга. Домакинята често се грижи да сервира традиционни ястия на всички на масата, като например шач шукло - различни видове месо с кисело зеле, или сарми - зелеви листа и чушки, пълнени с месо и ориз. Друго традиционно ястие е хабариме - яхния с месо, гъби, ориз, зеленчуци, оцет, пшенично брашно и черен пипер.

Ромското тържество трябва да включва голямо разнообразие от ястия и изобилие от всичко. Когато ромският културен център „Романо кер“ в Осло организира партита, поднасянето на ромска храна е начин да се демонстрира гостоприемство и посетителите от неромски произход да опознаят ромската култура.

Ромите не са склонни да създават рецепти или да посочват колко да използват от всяка съставка. Готвачите използват зрението си, опитът и вкуса си, за да постигнат правилния баланс на съставките. По същия начин те рядко измерват времето, през което храната се вари или се приготвя, а използват сетивата си за зрение и вкус, за да определят кога ястието е готово.

Ето и две видео рецепти от норвежката ромска кухня - гулаш и Печено пиле с паста в сос от чесън и магданоз.

 

Тук можете да видите мини готварска книга с рецепти от ромската кухня от Норвегия.

 

 

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение – ЛАРГО в партньорство с KUN Centre for Equality and Diversity – Норвегия и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg .

Проектът „Имам една мечта се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект „Имам една мечта“ е да апробира, приложи и разпространи иновативни методи за овластяване на ромски жени и девойки чрез директно застъпничество.

 

Image
Този подсайт е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на подсайта се носи от Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение – ЛАРГО в партньорство с KUN Centre for Equality and Diversity – Норвегия, и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този подсайт отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg.

* посещения днес - 15 за месеца - 1865 общо - 30107

Currently are 5 guests and no members online